Un interviu de suflet alături de doamna jurnalismului românesc, Ruxandra Săraru. Am vorbit despre vocație, identitate, rădăcini și zbor. Despre ce înseamnă să fii artist într-o lume în continuă schimbare.
- Doamnelor şi domnilor, astăzi aveţi privilegiul să intraţi în casa sufletului Irinei Baianţ, cum o numesc eu pe prietena mea, diva internaţională, o prietenă de suflet, un Om, cu O mare, deosebit, un artist cu suflet cât Marea Mediterană, ca ochii ei frumoşi. Bună seara, Irina!
- Bună seara!
- Bine ai revenit la Radio România Actualităţi, tu mişti România numai când clipeşti din gene, darămite să mai cânţi!
- Doamne, mulţumesc tare mult! Sunt măgulită şi emoţionată de fiecare dată când îmi adresaţi, mai ales venind din partea dumneavoastra, cuvinte atât de frumoase şi vă mulţumesc foarte mult că aţi acceptat invitaţia de a fi aici, de a fi împreună acasă la mine. E primul astfel de interviu pe care îl fac şi am emoţii în ceea ce priveşte asta, pentru că eu sunt în general o persoană foarte deschisă, dar îmi păstrez oaza, intimitatea, da. Şi n-aş fi putut să fac asta dacă nu aţi fi fost atât de specială pentru mine şi dacă n-aş fi ştiut că publicul dumneavoastră şi cei care sunt alături de valorile şi principiile noastre nu sunt oameni care ar putea să stea la masă ca prietenii mei.
- Sunt prietenii tăi, sunt admiratorii tăi, sunt spectatorii tăi, sunt cei care te iubesc şi pentru că suntem în pragul verii ... si e o vară lungă, fierbinte şi frumoasă pentru Irina Baianţ şi iubitorii Irinei Baianţ, nu-i aşa? Avem foarte multe evenimente pe care le-ai inspirat, pe care le-ai gândit, pe care le-ai creat, pentru că trebuie să spunem că eşti un perfecţionist. Este?
- Este. Şi când eram mică spuneam cu foarte multă bucurie că dacă ar fi fost să fac o listă de defecte şi calităţi, aş fi trecut perfecţionismul la calitate. Acum stau mai de două ori să mă gândesc, hahaha.
- Ai şi umor.
- Da.
- Deci cum începe vara pentru tine? Sfârşitul lui iunie este...
- Da, este plin şi este plin de ceva foarte puternic, şi aromat, şi savuros, aş putea să spun. Cumva, chiar stăteam zilele trecute şi povesteam cu fetele mele din echipă şi cu toţi cei alături de care creez echipa mea, cu care creez toate conceptele şi spectacolele, că în ultimii trei ani s-au cam ales, nu ştiu, aşa s-a nimerit, deşi nu am gândit-o şi n-am vrut să fie aşa, s-au cernut nişte tipologii, nişte tipuri de evenimente care au adus din ce în ce mai mult public şi s-au raportat unei plaje foarte extinse de iubitori de muzică. În prima parte a anului, între ianuarie şi aprilie, cam aşa, am făcut evenimente clasice, care au avut ţinuta aceea sobră, erudită...
- ... şi puţin conservatoare.
- Exact, dar foarte frumoasă şi care au primit publicul într-o formă de celebrare profundă şi foarte elitistă a muzicii clasice şi, în general, au fost evenimente care au fost marcate în săli de prestigiu, Ateneul Român, Opera din Iasi, Palatul Regal şi aşa mai departe. Apoi, partea de vară, şi anul a trecut, şi acum doi ani, s-a nimerit să îmi doresc să creez concepte internaţionale de muzică de suflet. Anul trecut, de exemplu, am făcut, de ziua Franţei, "La Vie en Rose", la Palatul Bragadiru. Anul acesta fac o celebrare a spaţiului iberic, să-i spun aşa. Eu am vrut să plec doar de la Portugalia şi să creez un concept de muzică fado, fado fiind muzica mea preferată, dacă ar fi să mă întrebe cineva ce muzică ascult în timpul liber, în afară de muzica clasică, sau, în fine, muzică sacră, pentru că sunt...
- Muzica fado ...
- Da, da. Ascult muzică fado, îmi place extraordinar de mult şi mă regăsesc în acea rană care, prin asumare şi acceptare, s-a deschis şi cântă, cam asta e muzica fado pentru mine. Si-mi place nobleţea acelei răni şi mi se pare că este exact punctul de maturizare al unui om, momentul în care acceptă şi simte şi transformă aceste sentimente la nivel de virtute. Cam asta e muzica fado, aşa că anul acesta, pe 29 iunie, voi face acest eveniment, la Teatrul de vara Mihai Eminescu. Se leagă cumva ca luna iunie, pentru că luna iunie este şi ziua Portugaliei, pe 12 iunie, nu am reuşit să fac atât de aproape de ziua Portugaliei evenimentul, dar...
- E bine şi un respiro.
- Da, e un respiro, dar tot în luna iunie şi am spus spaţiul iberic, nu doar Portugalia, pentru că în componenţa repertoriului am adus şi muzică argentiniană, şi mexicană, şi spaniolă, deci cumva am vrut să pot să duc publicul intr-un city break la noi în oraş, la noi în Bucureşti, în care mi-am dorit ca toată lumea să-şi facă bagajul emoţional si sa vina cu el într-un port imaginar, de unde vin şi pleacă emoţii, şi sunete şi muzică frumoasă.
- Unde va fi pe 29 iunie?
- Teatrul de vară Mihai Eminescu, care este în sectorul 2, în Bucureşti, este un amfiteatru în aer liber foarte frumos. Eu ştiu de existenţa acestui amfiteatru de multă vreme, dar nu am apucat niciodată să fac un eveniment, el a fost închis o perioadă bună de timp, acum s-a renovat, s-a igienizat, s-a transformat, şi-a schimbat straiele, ca să spun aşa, şi se va deschide publicului cu acest eveniment şi îmi doresc să rămână un spaţiu în care oamenii să vină pentru tot ce va avea să se întâmple acolo în continuare, pentru că este unul dintre cele mai frumoase şi versatile locuri, care are o capacitate de a se transforma în ce tipologie de eveniment îţi doreşti şi mă bucur că o să pot să fac asta pentru publicul meu pe 29 iunie.
- Ce să faceţi? Ce se întâmplă în iulie? În iulie şi august, că începe un florilej, aş numi eu, de evenimente marca Irina Baianţ, create de Irina Baianţ, simţite de Irina Baianţ.
- Se vor mai repeta concerte pe timpul verii, căutăm în momentul de faţă, suntem pe punctul de a seta mai multe evenimente ...
- O, ce frumos!
- Dau întâlnire publicului şi la Lebăda, într-un spaţiu foarte frumos, la complexul Lebăda din Deltă, unde îmi iau familia mea de muzicieni şi vom merge, apropo de Ziua Franţei, pentru a celebra Ziua Franţei acolo, într-un eveniment spectaculos.
- E chiar spectaculos.
- Da. Apoi ... Vrem să facem un eveniment pe care îl am în minte de câţiva ani, pe plajă, la mare, în Constanţa, evenimentul va fi...
- Cât de frumos, cât de frumoasă vei fi, cât de...
- Va fi un spaţiu superb pe care îl creionam. Vom avea şi un artist internaţional care să aducă exact, cum să spun...
- ... flavour-ul.
- Da, şi să încununeze seara de muzică pentru mare, pe care vrem să o dedicăm mării ... marea având un impact şi o importanţă foarte mare în viaţa mea, fiind locul în care eu am fost concepută, în care părinţii mei s-au cunoscut.
- Ia uite ce frumos, câte te legă de una, de alta.
- Mama fiind născută în zona Constanţei şi o spunându-mi de mică "cât de mult mi-am dorit să porţi culoarea mării în ochi".
- Şi chiar o porţi, ochii tăi sunt atât de frumoşi şi schimbători ca marea.
- Da, mulţumesc, mulţumesc tare mult. Şi vom avea la sfârşitul lunii august şi acest eveniment la mare, un eveniment dedicat muzicii şi mării. Iar apoi, ce să spun, în septembrie vom avea la Suceava un festival foarte mare, care îmi stă complet sub patrimoniul artistic, în sensul în care invitaţii şi tot programul artistic a fost conceput de mine, în care voi performa şi eu în cadrul lui. Şi apoi urmează, bineînţeles, Illuminarium-urile.
- Illuminarium, stăteam cu sufletul la gură ca să văd când şi cum ...
- Vor fi anul acesta. Cred că am mai povestit despre faptul că Iluminarium este copilul meu, Iluminarium este cel mai mare proiect, în afară de sufletul meu, în care am investit de-a lungul timpului. Anul acesta, Illuminarium a crescut şi încep să am curaj să ies cu el în lume. Voi face pe 11 a 11-a (nr noiembrie) Illuminarium Echo de această dată la Sala Palatului. El în fiecare an are o altă temă. Anul acesta vorbim despre ecoul nostru interior, despre ce înseamnă vocea care vorbeşte în noi, pe care uităm sau nu mai ştim să o ascultăm din cauza zgomotului cotidian. Este vorba despre reîntoarcere la origini şi despre esenţa care ...
- ... Şi regăsire.
- Şi regăsire şi faptul că deşi ne naştem singuri, murim singuri, până la urmă, singuri în sensul în care nu putem simţi şi înţelege decât dimensiunea noastră proprie, doar prin empatie ne putem referi sau ne putem conecta la cei din jur ... Noi nu suntem niciodată singuri, pentru că există în noi o voce, există amintirea de demult, poate chiar şi din alte vieţi, există mesaje, există intuiţie, există un spirit înalt, un eu superior, un sine superior, care ne ține acolo conectat. Şi din când în când, pentru că Iluminarium a pornit şi poartă pentru mine o însemnătate aparte, fiind ultimul mesaj pe care tata mi l-a lăsat înainte să plece şi mi-a spus că atunci când nu mai ştii ce să mai faci, pur şi simplu dă oamenilor din lumina din tine, cântă din lumina din tine, asta se întâmpla în perioada pandemiei, când totul a fost, după cum bine ştim, foarte zbuciumat pentru toată lumea şi nu mai ştiam ce să fac, pur şi simplu simţeam că-mi pierdusem...
- ... rostul de-a fi.
- Rostul de a fi, da, şi mi-a spus atunci când nu ştii ce să faci, doar fii lumină, fii lumina din tine şi oamenii vor simţi şi atunci din această lumină s-a creat Iluminarium, Iluminarium care mai departe are acest rol de a aduce nu doar muzică bună, nu doar acest cross de lumi, între lumea muzicii clasice cu orchestra simfonică şi cu tot ce înseamnă erudismul pe care l-am studiat şi-l port în mine, ci şi muzica (,) care acoperă şi care este pe înţelesul maselor mari de oameni, o muzică pe care să o ştim a fredona, să o ştim, să o putem recunoaşte şi pe care să o transformăm într-o călătorie.
- Și să o dăm mai departe.
- Da. Într-un mesaj care de data aceasta poartă amprenta ecoului din interiorul nostru, așa că acesta va fi "Illuminarium Echo", al patrulea Illuminarium pe care îl fac mare, pe 11.11, adică noiembrie, la Sala Palatului, și mai departe, în foarte scurt timp, voi anunța și cel de pe 12.12, că aşa s-au nimerit.
- Deci sper că tot la mine va fi cu prioritate anunțul.
- Da, m-aș bucura din toată inima.
- La Radio România Actualități, care te adoră.
- Mulțumesc tare mult! Şi pentru mine sunteți parte din sufletul meu și din tot ce am înțeles, crescut și identitatea mea pe care o port oriunde merg.
- Suntem la tine acasă. Aici pictezi?
- Da.
- Aici creezi?
- Aici.
- Aici repeți? Ia spune-mi.
- Aici repet, aici pictez, aici... Aici țin ședințele. Nu au trecut foarte multe persoane pragul casulei mele. Sunt un om foarte selectiv cu cei pe care îi las în viața mea, casa fiind unul dintre locurile foarte importante pentru mine. Dar, aici se întâmplă toată creația. Bine, nu doar aici. Aici, să spun așa, se implementează. Creația se întâmplă, în general, în mintea și în sufletul meu, dar și în locurile în care călătoresc. Toate călătorile pentru mine, nu știu, asta a fost o chestie pe care am observat-o de-a lungul timpului, atent, toate călătorile pe care le-am făcut în afara țării, în mod special, toate au avut o conotație foarte...
- Specială.
- Spirituală.
- Spirituală.
- Da, exact. Au avut un impact spiritual puternic și mi-au scos la lumină, prin diferite emoții trăite sau situaţii...
- ... stări, gânduri.
- Pe care le-am pus mai departe în muzică. Și am învățat că creativitatea nu este suficientă, adică creativitatea este ...
- Harul lui Dumnezeu, dar îți trebuie și perseverență, îți trebuie lucru mult, că asta te văd pe tine...
- Da.
- Că fiind o perfecționistă și muncești foarte mult, și te implici foarte mult, și repeti foarte mult.
- Am foarte multă grijă ca evenimentele să rămână la standardul pe care mi-l doresc, adică exact așa cum sunt ele, cum iau ele naștere în mintea și în sufletul meu să se și manifeste, să existe în exterior.
- Ascultă, îți fac o mărturisire. Eu de multe ori visez emisiuni, tu visezi spectacolele pe care le faci.
- Da, te înţeleg.
- De foarte multe ori în vis mi se arată tot felul de lucruri, căi, subiecte ...
- Exact așa e și la mine. Să știi că de multe ori visez, visez noaptea când dorm și visez și cu ochii deschişi, în sensul în care atunci când am un moment de linște sau, nu știu, o trăire interioară asupra căreia stau și mă aplec și vreau să o înțeleg, să o simt, să o las să existe în corpul meu și în mintea mea, ca să văd unde mă duce și ce dimensiuni îmi dă, visez la anumite emoții. Spectacolele mele sunt bazate pe emoții și uite, de exemplu, am avut momente în care am visat ce părți din mine sau din cei care vor fi acolo trebuie vindecate prin muzică. Și atunci...
- Music healing.
- Da, exact! Şi atunci mesajul pe care am început să îl creez în jurul unui spectacol a fost o parte din emoția sau din energia care am simțit că trebuie vindecată. Și îți dau, uite, un exemplu care mi-a venit acum în minte. Am avut în această primăvară și voi mai repeta acest eveniment, "Câte femei sunt într-o femeie". Un spectacol foarte frumos, cu un titlu care a intrigat foarte multă lume, gândindu-se, bineînțeles, în prima fază, toată lumea, la complexitatea femeii, femeia în diferitele ei...
- Ipostaze.
- Este adevărat, cuprinde și asta. Dar mesajul adânc al spectacolului a fost despre omagierea tuturor femeilor din neamul nostru, din care noi ne-am născut.
- Ne-am născut şi de care noi aparținem.
- Exact! Toate acele coduri invizibile care ne curg prin sânge, care au fost lăsate de strămoșii noștri, strămoașele, în mod special, din care fiecare ne-am născut; şi tatăl meu fiind născut din femeie și mama mea născută și ei împreună, eu născută din... Adică, toată această...
- Acea, cum spunea grecul antic, care este fecundă și născătoare de frumos, bine și de om.
- Exact! Exact pentru asta a fost "Câte femei sunt într-o femeie". Mesajul l-am revelat în momentul în care am început spectacolul. Atunci am avut o discuție cu toți cei care au fost în public. Îmi place să cred că toate persoanele care vin și cumpără bilete și vin la un spectacol Irina Baianţ sunt maeştri în calea sufletului meu și eu în calea sufletului lor, pentru că lucrurile așa merg și oamenii așa...
- Şi e un catarsis cu tine.
- Exact!
- E un transfer de energie extraordinar. Eu am fost la multe dintre spectacole ale tale și vibrează sala și sala răspunde ca un plămân la concertul tău, la cântecele tale...
- Exact!
- La trăirile tale.
- Da, exact așa este! E un plămân care se reoxigenează o dată cu spațiul în care îi permitem să respire adânc. Ăsta e un spectacol, nu aș fi putut să... Doamne, ce frumos, ai spus-o. Și oamenii au simțit asta, simt asta, trăiesc asta, probabil de aceea mi-am și fidelizat atât de frumos publicul și mi-aș dori să vină un număr din ce în ce mai mare alături de aceste evenimente, nu pentru că Irina Baianț, ci pentru că avem nevoie să ne hrănim și spiritul, și sufletul.
- Și sufletul și să ne facem bine, să ne vindecăm, să ne tămăduim.
- Asta este. Și eu la rândul meu merg la concerte și la evenimente de unde îmi doresc să plec tămăduit, așa cum ai spus foarte frumos, mi se pare important ca, atâta timp cât avem asta la noi în țară, să ne bucurăm de ea și să accesăm. Asta nu înseamnă, știi cum e, exact ca atunci când te duci să-ți faci, nu știu, o spovedanie, o habar n-am, orice ai face care ține de igiena ta, nu o faci în fiecare zi, o faci din când în când, dar atunci când o faci ...pleci de acolo schimbat și te simți alt om.
- Te simți alt om. Eu știu că ai avut un mentor, pe Mariana Nicolesco, pe care eu am iubit-o foarte tare, trebuie să-ți spun că am fost prima care i-a luat un interviu pe scara avionului când a revenit în țară în anii 90, cu o pălărie superbă, am așteptat-o la scara avionului, ea venind cu Radu Varia, iubirea vieții ei, și poate numai la ea am trăit senzațiile pe care le trăiesc alături de tine, trebuie să ți-o mărturisesc.
- Mă emoționați foarte tare. Doamna Nicolesco a fost un înger pentru mine, un om cu care eu m-am identificat foarte mult. Am avut mulți maieștri de-a lungul vieții mele, dar dumneaei mi-a dat acele învățăminte care transcend zona strict muzicală. Doamna Nicolesco a stat și mi-a explicat cât de greu este să fii artist și care este nota de plată care vine în spatele succesului, pentru că a considerat întotdeauna că cine are cu adevărat harul și spatele tare încât să ducă pe umeri...
- ... povara celebrității și a succesului.
- ... trebuie să fie și pregătit să plătească pentru ea (Irina rade), mă rog, plata nefiind una extrem de dură, dar în funcție de sensibilitatea interioară a fiecăruia impacteazaa mai mult sau mai puțin. Și tocmai pentru că primul cuvânt pe care dumneaei mi l-a spus când m-a văzut, că a zis că sunt inocența întruchipată și sunt un pui de vrabie care trebuie să crească și să... hahaha ... nu, a zis un pui de lebădă, a lucrat foarte mult cu interiorul meu și mi-a povestit multe lucruri, m-a trecut prin multe teste, dar întotdeauna am apreciat exigența, pentru că a fost unul dintre criteriile după care eu m-am bazat în viață, am mers către mentorii exigenți, pentru că doar așa progresezi.
- Vladimir Cosma?
- Asemenea! Vladimir Cosma, un om cu care am descoperit foarte mult din ce înseamnă naturalețea cântului și naturalețea transmiterii unui mesaj și în momentul în care eu am început prima dată și prima dată, cand am deschis gura, ca să spun așa, cântând muzică de film cu dumnealui, mi-a spus: "tu ai un dar special pe care te rog să nu-l strici. Ai naturaleța de a comunica mesajul din muzică. Nu schimbi nimic, nu transformi, nu supradimensionezi, nu dai o culoare diferită, tu-l transmiți exact așa cum e. Și când ascult, îmi dau seama, dacă aș închide ochii, dacă virgulă cânt, dacă interpretezi, emiți sunetele cu zâmbet sau cu tristețe".
- E foarte important.
- Da, este foarte important. Și atunci sunetul care se încarcă cu aceste emoții și pe care poți să-l simți și dacă nu vezi care este... Deci de la fiecare am invatat ... și de la Eugen Doga la fel am avut...
- Care ne-a părăsit...
- Care ne-a părăsit... Uite, apropo de un vis mare pe care eu l-am avut, mi-am dorit enorm de mult, o dată în viață, eu fiind discipola amândurora - și a maestrului Cosma și a maestrului Eugen Doga - să fi gândit România să-i aducă pe amândoi pe scenă. Ar fi fost un câștig foarte mare și un lucru foarte important, pentru că ei au fost două dintre sufletele care au vibrat și cărora România le-a curs prin sânge, chiar dacă au fost de multe ori departe de ea.
- Dar România era in sufletul lor, da ...
- Da. Dar ăsta mie mi-a fost un mare regret, că nu am apucat niciodată să-i văd împreună pe scenă, însă, așa cum mi-au spus și mie părinții mei, nu e pe chipul tău, ci în mâinile tale, nu ne vom despărți niciodată, ține de noi cei care i-am cunoscut și cu care am avut acest schimb frumos de experiență de viață, să le ducem mai departe muzica, glasul și să nu moară niciodată, lumea să-i știe. Exact așa cum încerc eu să fac, de exemplu, evenimente pentru toate vocile mari de legendă ale României care au fost.
- Așa este. Tatăl meu, scritorul Dinu Săraru, care o adora pe Mariana Nicolesco, îi spunea diva mondială, eu îți spun ție diva internațională și vreau să-ți spun că el avea o zicală a lui, care cred că ție ți se potrivește foarte bine: iubești mai mult lupta decât succesul.
- Da, da, așa e.
- Tu iubești lupta mai mult decât succesul. Și trăirea, conceperea, succesul atunci vine, dar nu pentru asta cânţi tu. Tu cânţi pentru tine, tu cânţi pentru noi, tu cânţi pentru omul bun și frumos.
- Da, și pentru cât de mult încredere au avut, nu știu, și îngerii, și universul, și părinții mei, și mentorii mei în mine, atunci când mi-au spus că ăsta e drumul meu și au investit cu atenție, cu răbdare, și cu multă, multă constanță, tot ce au avut ei mai bun în mine.
- Cu asta aș încheia emisiunea din această seară. Îți mulțumesc mult de tot că ești alături de noi, ne inspiri serile, zilele, ne inspiri sufletele, ne faci să fim mai buni și promit să fiu cât mai aproape de tine cu postul nostru de radio la fiecare eveniment pe care îl concepi și îl creezi.
- Mulțumesc din toată inima și să dea Dumnezeu să simțim și să ne bucurăm și să rămânem uniți noi, cei care putem să ajutăm lumea să devină mai bună.
- Doamnelor și domnilor, a fost diva internațională, cum spun eu, Irina Baianţ, un om care crede că România poate și merită să aibă un destin. Marțea viitoare, la aceeași oră, un alt om care se încăpățânează să miște România. Ruxandra Săraru vă mulțumește pentru atenție.
Emisiunea Oameni care misca Romania a fost difuzata la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pe 24 iunie, ora 21:05. Realizator: Ruxandra Săraru
transcriere RADOR RADIO ROMÂNIA
Te astept pe 29 iunie la Porto cancion: bilete.irinabaiant.ro
Scrisoare deschisa pentru sufletele care ascultaMaravilhoso!
Torpedoul lui Morar: Irina Baianț și Orchestra Simfonică București – „Canção do Mar” (cover simfonic) | Radio ZU
Comentarii
Adaugă comentariu